Dne 11. 10. 2018 smo se udeležili taktičnega tri dnevnega ostrostrelskega tekmovanja Shild 2018. Tekmovanje poteka na vojaškem poligonu Zahorie na Slovaškem, kjer je območje namenjeno za testiranje novega topniškega orožja. Velikost samega poligona oz. strelišča je izjemna. Na tekmovanju smo nastopila dva slovenska para in en mešani par s Slovencem in Čehom. Vsi Slovenci smo dobili v bazi svojo hiško, v kateri smo imeli opremo in spali, kolikor se je pač spati dalo.

Tekmovanje se je začelo s sestankom kako bodo zadeve potekale in z možnostjo nastrelitve puške na 100 in 300 m. Po večerji smo dobili prosto do 3 zjutraj, ko se je začela akcija. Nočno streljanje na dolžinah 400 m, 550 m, 600 m in 750 m. Težave pri nočnem streljanju pridejo do izraza, ko imaš več tarč na različnih razdaljah, a ni nimaš možnosti klikanja po optiki, saj je tema in še omejen čas, ki ti ne dopušča, da bi se lahko igral s svetilko in nastavil optiko. Tako je bilo potrebno računanje in ravnanje po križu kar mi je delalo nekaj težav. Streljanje je bilo do jutra in nato skozi cel dan, na tarče in platke v razdaljah od 25 m do 700 m. Streljanje v kar lepem vetru je bilo zahtevno, saj imaš le en strel brez možnosti popravka. Tako, da ko si ustrelil, si šele videl, da veter tako močno piha, da zadeneš pesek za 2 mil od tarče. In z nič točkami smo šli na naslednjo nalogo…

Na razdalji 100 m smo morali prestreliti vžigalno vrvico, preden dogori do eksploziva in ga raznese. Časa za streljanje imaš, kolikor hitro pač vrvica gori. Do težave pa je prišlo pri obeh slovenskih ekipah, ker smo vrvico uspešno prestreli, a je žal iskra preskočila dalje in vrvica gorela naprej…

Zvečer smo se preselili na drugi del poligona, kjer so razdalje do 1430 m. Ekipa pod časovno omejitvijo išče tarče in jih mora zadeti. Najbolj oddaljena tarča je bila na 980 m, najbližja na 25 m. Najbližje seveda skoraj nihče ni našel, saj so vsi gledali v daljavo.

Nato je sledila večerja in ponovno nočno streljanje ob soju raket in bakel. Tarče so bile na 500 m, 570 m, 700 m ter 860 m, s časovno omejitvijo, v temi, zopet brez možnosti klikanja. Najti si moral svojo tarčo s črko svoje ekipe. Bakle so gorele tako, da črke sploh nisi videl in zopet smo naredili slab rezultat na nočnem streljanju.

Zjutraj je sledilo ponovno streljanje do razdalje 1430 m. Tukaj se videla razlika v kalibrih 338 lapua in 6.5 cal. Ob vetru so imeli že z 338 veliko popravka zaradi vetra, manjši kalibri pa so plesali v vetru.

Na koncu smo končali tekmovanje s 4., 9. in 10. mestom. Bila je dobra izkušnja in kot vedno, je tekma najboljši trening za strelca in opremo.

Še nekaj slik v google galeriji.

Aleš

SD1991
Zveza društev za precizno in dinamično streljanje
moris
zsč
polenar tactical
Slovenska vojska