Na dokaj zaspano nedeljo 24. 05. 2020, se je do 10:00 ure v Kamniku pred streliščem SD111, zbrala precej pisana druščina. Barve našega društva so zastopali bodoči člani (podmladek) in tisti, ki imamo že nekaj življenjske kilometrine za seboj.

Namen srečanja je bil dvojen, saj je ekipa iz BLACK BEAR SOLUTION pripravila izobraževanje, kako zaustaviti obsežne krvavitve z dobrodelno noto, kjer smo zbrali prostovoljne prispevke za nakup CATov (Combat Application Tourniquet), bolje poznan kot Esmarchova preveza.

CATe bodo podarili policistom in gasilcem, ki so običajno prvi na kraju nesreč in lahko z uporabo CATa preprečijo izkrvavitev poškodovanca. Taka poškodba se nam lahko zgodi, ne samo na strelišču, na poti, v gozdu, temveč tudi tam kjer je ne bi pričakovali.

Zavedati se moramo, da je obsežna krvavitev vsako izgubljanje krvi, ki v razmeroma kratkem času (lahko samo nekaj minut), brez posredovanja, pripelje do nezavesti v skrajnem primeru do smrti.

Tečaj se je pričel z uvodnim predavanjem, kjer je Luka Zorenč predstavil, teorijo kako zaustavljati obsežne krvavitve in nam is svojih bogatih izkušenj predstavil nekaj situacij, kako posredovati v praksi. Luka nam je na plastičen in s polno mero humorja predstavi to resno temo, ter na kaj moramo biti pozorni pri reševanju.

Velikokrat tisti, ki rešuje v želji, da bi pomagal poškodovancu, pozabi na lastno varnost. Kako kar najhitreje odkriti mesto krvavitve, če le to ni očitno in v nadaljevanju, na kaj moramo biti pozorni pri zaustavljanju krvavitve. No sterilnost in rok uporabnosti sanitetnega materiala, ga nikoli nista preveč skrbeli. Luka pravi, da je poškodovanega bolje dostaviti zdravniku v nadaljnje reševanje zastrupljenega (s sepso), kakor pa sterilno povitega brez utripa zaradi izkrvavitve, s čimer se verjetno vsi strinjamo.

V drugem delu smo se slušatelji razdelili v tri skupine in pričeli s praktičnimi vajami. Vsako skupino je vodil izkušen mentor, ki je najprej razložil kako je potrebno opraviti vajo. Seveda je vse videti čisto lahko dokler to dela nekdo, ki je vajen takih opravil pa naj bo to tamponada, namestitev CATa ali preveza čez poškodbo.

Moram pohvaliti celovitost predavanja, ker so nas opozorili tudi na psihološki aspekt, ter kako se spopasti s stresom in pritiski, kar kaže na izkušenost predavateljev.

Tretji del, je bil sigurno najbolj zanimiv in tudi najtežji. Slušatelji smo se razdeli v trojke. Naloga trojke je bila priti preko ovir z nekaj dodane teže(nahrbtnik, neprebojni jopič,…) priti do mesta reševanja. Zadihanost seveda ne pomaga pri zbranosti in poslušanju hitrega podajanje navodil in že smo bili v temi s stroboskopsko utripajočo lučjo in polno hrupa, kjer je moral vsak član ekipe rešiti enega poškodovanca z namestitvijo CATa. Verjetno si lahko predstavljate, da ni najbolj prijetno, ko nič ne vidiš, ušesa imaš polna hrupa, se ti bliska, te nekdo drug še dodatno ovira pri nameščanju CATa. Seveda so vse trojke opravile nalogo navkljub vsem motnjam.

Na koncu so nam fantje iz BLACK BEAR SOLUTION pripravi še pogostitev, da smo se lahko malce družili in umirili od naporne tretje vaje, ter strnili naša občutke.

Pohvala ekipi BLACK BEAR SOLUTION in Dejanu Gradišniku za odlično izvedbo dogodka.

Nekaj foto utrinkov.

Za več informacij kdo so BLACK BEAR SOLUTION:

Homepage Facebook Instagram

SD1991
Zveza društev za precizno in dinamično streljanje
moris
zsč
polenar tactical
Slovenska vojska