Po nič kaj preveč prepričljivi zimi, je končno prišla pomlad. Topli dnevi, sonce in nova sezona. Nova sezona za vse ljubitelje orožja in streljanja. Temu primerno smo tudi člani SD 1991 v soboto, 31.3.2012, izkoristili lep dan na strelišču Mlake pri Vipavi.

Uradni klubski trening se je pričel ob 10. uri, ko smo po postavitvi tarč, razporeditvi na strelska mesta in dogovoru o postopanju in obnašanju na strelišču, iz cevi izstrelili prve naboje. Vonj smodnika se je po tem neprestano zadrževal v naši bližini. Člani smo na strelišče prinesli zelo raznovrstna orožja, ki ga je marsikdo rade volje preizkusil.

Z desetimi strelnimi mesti na razdalji 100m za puške in 5 strelnimi mesti za malokalibrsko in kratkocevno orožje nam je uspelo zagotoviti kratke čakalne vrste za strelce, kljub temu, da nas je na strelišču bilo preko 50.

Na treningu nismo bili samo člani SD 1991. Ker se držimo načela, da več kot nas je, bolje je, smo na trening društva povabili tudi Društvo študentov obramboslovja Slovenije, s katerim že dolgo uspešno sodelujemo. Pridružilo sem nam je 32 njihovih članov, za katere je poskrbela ekipa mlajših članov. Nekateri obramboslovci so se prvič srečali z orožjem, zato je bilo poskrbljeno tudi za sprotno izobraževanje udeležencev o posameznem orožju in načinu delovanja. Ob takem številu obiskovalcev si nihče od nas ni mislil, da bo trening izveden tako gladko in v tako kratkem času. In vendar nam je uspelo.

Ob koncu streljanja, ko je bilo potrebno za seboj pospraviti tulce in porabljene tarče, smo doživeli lepo presenečenje. Večino dela in pospravljanja nam je ob pomoči obiskovalcev uspelo opravljati kar sproti, tako da smo pospravljanje končali precej pred predvidenim časom.

Streljanje smo zaključili ob 14. uri. Eni zapečeni od sonca, drugi mokri od potu, vsi pa s prijetnim nasmehom zadovoljstva na obrazu.

Mateja Ž.

SD1991
Zveza društev za precizno in dinamično streljanje
moris
zsč
polenar tactical
Slovenska vojska