Na vabilo naših kolegov iz Varusteleke, sva se Matej Selan in jaz udeležila mednarodnega »2-gun« tekmovanja »Finnish Brutality 2019«, ki je potekalo od 9. do 11. avgusta na strelišču Loppi na Finskem.

Gre za tekmovanje v dinamičnem streljanju s polavtomatsko pištolo in puško, od ostalih tekmovanj pa se razlikuje predvsem po fizično zelo napornih progah in uporabi vojaške opreme.

Kategorije so sledeče: Irons (mehanski merki), Optikka (optični merki), Open (kjer ni omejitev) in TST (Finska vojaška armored divizija).

Od vseh najbolj zanimiva je TST divizija, ki izhaja iz Finskega vojaškega 3gun tekmovanja in določa naslednje zahteve (na kratko):

Neprebojni jopič, vsaj 3 polni nabojniki za puško, vsaj 2 polna nabojnika za pištolo, minimalno 1 liter vode, nož z rezilom vsaj 9 cm, svetilka, rokavice (ne rabijo biti nošene) in prva pomoč – skupna teža opreme mora biti minimalno 12 kg.

Seveda sem jaz tekmoval v tej TST kategoriji, zanimivo pa je bilo da je v tej kategoriji tekmovala tudi večina ostalih tekmovalcev. Tukaj se vidi Finsko vojaško kulturu, kjer poleg naborništva ljudje tudi sami trenirajo in ohranjajo ter dopolnjujejo strelske veščine.

Tekmovanje je bilo sestavljeno iz 6 prog, ki so bile razdeljene tako, da smo odstreljali 3 proge na dan. To se mogoče sliši malo, vendar smo bili zaradi fizične zahtevnosti in vse dodatne opreme popolnoma izmučeni.

Jaz sem uporabljal sposojeni Glock 17 gen 5 in Sako M92s – civilno različico slavnega finskega »kalaša«, ki ga uporablja njihova vojska. Gre za eno izmed najboljših puška tipa AK, s katerim sem kdaj streljal.

Na puški sem imel namontiran Trijicon Accupoint taktični daljnogled z variabilno povečavo 1-4x in optično vlakno za osvetljen križec.

Na začetku sta orožje in oprema delovala odlično, kar mi je omogočilo, da sem na prvi progi dosegel najboljši čas med vsemi tekmovalci.

Sreča pa me je zapustila že na 2. progi, kjer mi je odpovedala poceni montaža za optiko. Žal sem to ugotovil prepozno, kar se je poznalo po zadetkih in nepotrebnem pribitku 40 sekund.

Po tej odstreljeni progi smo našli težavo in optiko skupaj z montažo odstranili iz puške, tako da sem ostale 4 proge moral odstreljati kar z mehanskimi merki.

Kljub vsem težavam se mi je na skupni razvrstitvi uspelo uvrstiti na 7. mesto oziroma 5. mesto v moji kategoriji.

Na spodnji povezavi si lahko pogledate več slik iz tekmovanja, kmalu pa bodo na voljo tudi videi vseh prog in njihova analiza.

Utrinki, Slike, Video in Rezultati

ŽIGA POLAJNAR

SD1991
Zveza društev za precizno in dinamično streljanje
moris
zsč
polenar tactical
Slovenska vojska