Sodelovanje s strelsko sekcijo Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko se je začelo lansko leto z udeležbo nekaj naših članov na njihovih tekmah na strelišču v Črnotičih. Ob strelskem druženju in medsebojnem informiranju o ciljih in namenih obeh društev, smo kmalu našli veliko skupnih točk in interesov, ki niso samo s področja streljanja in tako naše sodelovanje nadaljevali in ga poglabljali.

PVD Sever za Primorsko in notranjsko ima zelo aktivne člane strelske sekcije in ti so s svojim prostovoljnim delom uredili eno boljših tovrstnih strelišč v Sloveniji. Poleg strelskih veščin, prednost dajejo praktičnemu streljanju, so sproti udejanjali idejo o organiziranju zvrsti praktičnega streljanja, ki je najbližje praktičnim situacijam varnostnih sil. Kljub temu, da je v Sloveniji kar nekaj tovrstnih zvez (tudi mednarodnih), so nekako iskali in našli svojo vmesno verzijo, ki je zelo blizu širšemu krogu tovrstnih strelcev, ker ne zahteva vrhunske opreme (ampak se lahko uporabi oprema in orožje, ki jo posamezniki nosijo – uporabljajo v vsakdanji situaciji), ampak bolj praktično znanje in obvladovanje praktičnih situacij. In ker so tovrstna streljanja tudi iskanje “najboljših med najboljšimi”, je bilo nedvomno potrebno, da se pripravijo Pravila in s tem seveda tudi usposobijo določeni za izvedbo takih tekmovanj, katerih se danes obvezno udeležujejo tudi člani varnostnih sil iz sosednjih držav, zlasti Italije.

Tudi določenim članom SD 1991 so blizu tovrstna streljanja in tako smo izrazili željo, da bi svoje znanje na tem področju izpopolnili. Želja se nam je izpolnila. Strelski kolegi iz PVD Sever za Primorsko in Notranjsko so z namenom tesnejšega sodelovanja med našima kluboma organizirali in izvedli sodniški tečaj z izpitom za izvajanje treningov in tekmovanj našega kluba na njihovem strelišču.

Sodniškega tečaja in izpita s praktičnim delom se je 28.6.2014 na strelišču Črnotiči udeležilo osem naših članov. V dopoldanskem delu izpita smo najprej z inštruktorjem obravnavali Tekmovalna pravila policijsko veteranskega situacijsko – taktičnega streljanja (PVSTS), sledilo je pisno testiranje in ustni zagovor. Po končanih ustnih zagovorih sta dva naša člana postavila t.i. “stage”, ki sta si ga zamislila v svojem testu. Na tem “stage-u” smo potem vsi udeleženci bili v vlogi sodnika, v katerih nas je inštruktor preizkušal z izvajanjem določenih napak, ki jih na tekmovanju posamezni strelci pogosto počnejo.

Izpit smo uspešno opravili vsi kandidati in tako postali sodniki pripravniki. Sedaj ostaja, da na najmanj treh tekmah sodelujemo kot sodniki pripravniki pod pokroviteljstvom sodnika mentorja in postanemo “pravi sodniki” in s tem izvajalci treningov in tovrstnih tekmovanj v organizaciji našega kluba.

Po zaključku izpita je sledilo zasluženo kosilo in druženje na strelišču, kjer so se naši gostitelji izkazali tudi s svojim “kuharskim” znanjem surovin, ki jih je priskrbel naš klub.

Po kosilu so nekateri opravili še trening streljanja. Vse skupaj se je zaključilo v popoldanskih urah z obljubo, da se kmalu vrnemo.

Mihael Burilov                  

SD1991
Zveza društev za precizno in dinamično streljanje
moris
zsč
polenar tactical
Slovenska vojska