Dne 4. 5. 2019 smo se udeležili enodnevnega ostrostrelskega tekmovanja v Italiji, z nazivom THE LONGEST DAY Extrem sniper Competition.

Tekmovanje poteka v Italijanski Tosķani na razgibanem terenu podeželja blizu mesta Livorno.  Gre za privatno lovišče v obsegu cca. treh kvadratnih kilometrov.

Na izziv se nas je odpravilo 7 tekmovalcev iz Slovenije. Tekmovanje je potekalo en dan in sicer od 7 ure zjutraj pa do 0.30 ponoči, brez prestanka ali počitka. Samo tekmovanje je vsebovalo 18 različnih prog, od tega 4 nočne proge. Potekalo je na 4 različnih lokacijah, na katere je bilo potrebno priti peš čez kar razgiban teren, to pa pomeni veliko sprehajanja s kompletno, ne ravno lahko opremo.

Večina strelov se je izvajala na razdalji od 300 do 950 m. Sama velikost kovinskih tarč je bila 50 x 60 cm in označena s črkami ter številkami. Tarče je bilo potrebno zadeti v naprej določenem zaporedju črk in številk, s časovno omejitvijo 40 do 60 sek.

V primeru, da nisi upošteval v naprej danega zaporedja strelov ali oddal strel izven določene časovnice, so sledile kazenske točke. Streljanje je potekalo v različnih  strelskih pozicijah, vaje pa so vsebovale tudi naklonske strele, 90 stopinjske strele, strele iz barikade ali tankovske ovire, s strehe, simulator helikopterske platforme, mize, tripoda, iskanje sovražnega ostrostrelca itd.

Streljanje na hrib je zahtevalo takšne kote streljanja, da tudi raztegnjene nogice na puški ob največji možni višini niso omogočale kvalitetnega strelnega položaja. Ko je prišla noč, je bilo na vrsti še nočno streljanje na osvetljene tarče na različnih razdaljah.

Zanimiva je bila nočna proga s pištolo, ker je bilo potrebno v temi, brez dodatne svetilke, razstaviti in sestaviti pištolo Glock 17. Nato pa napolniti dva nabojnika in streljati na različne osvetljene tarče, v omejeni časovnici.

Če nimaš doma Glocka, zna biti to v temi kar misija nemogoče. Bilo je zelo zanimivo in zahtevno takmovanje, kjer si imel ves čas naloge in napore. Tako se je utrujenost stopnjevala in naloge postajale vedno težje.

Glede na deževno jutro, nam je vreme prizaneslo in nas ni namakalo cel dan. Na koncu je bil razultat tekme izjemen, saj so slovenske ekipe pobrale vsa prva tri mesta in tako dokazali, da kljub omejeni možnosti treninga v primerjavi z drugimi državami, na dolge razdalje zmoremo zmagovati.

V Italijo se vsekakor še vrnemo, saj je bila tekma na zelo visokem nivoju, kvalitetno, strokovno ter varno izpeljana. Vse pohvale organizatorju ter  vsem zmagovalcem na stopničkah.

Slike

Aleš K.

SD1991
Zveza društev za precizno in dinamično streljanje
moris
zsč
polenar tactical
Slovenska vojska