V soboto 5.11.2022 smo se štirje člani društva SD 1991 udeležili Državnega prvenstva IDPA tier 1, v kamnolomu Griža, katerega je organizirala Akcijska strelska zveza društev Slovenije.

Tekme se je udeležilo 113 strelcev iz cele Slovenije in sosednjih držav, organizatorji pa so nam pripravili kar 9 medseboj precej različnih Prog.

Za nas prvo, progo 2 smo začeli na sredini paravana z oknom. Takoj spopad s tarčo pred nami, se premaknili levo ali desno, kjer sta nas čakali dve papirnati tarči in ena kovinska. Kovinska tarča je sprožila premikajočo se tarčo, ki se je pojavila na začetnem strelskem mestu, se spopadli z njo in ponovili proces še na drugi strain.

Proga 3 je bila najkrajša, saj je bilo potrebno streljati le na eno tarčo, in sicer dva strela v trup in enega v glavo z močno roko, nato pa to ponoviti še z šibko roko.

Proga 4 je bila speljana naravnost, kjer smo se znotraj začrtane poti spopadali s tarčami na levi in desni strani. Proti koncu proge smo se spopadli še s kovinsko tarčo, ki je sprožila dve premikajoči papirnati tarči. Eno nihajočo in eno ki se je strelcu pokazala samo za sekundo ali dve.

Na progi 5 smo se z voznikovega sedeža avtomobila spopadli s tarčo v sekvenci 5 strelov v telo in eden v glavo skozi voznikovo okno. Po menjavi okvirja pa še z tremi tarčami s po dvemi streli, skozi sovoznikovo okno.

Progo 6 smo začeli s strelom na kovinsko tarčo, ki je spročila dve premikajoči tarči, ki sta se strelcu skrivali in se ponovno odkrili. Sledi je premak po hodniku, kjer smo se spopadli z tremi tarčami iz kritja skozi okna. Po tem smo se vrnili ven iz hodnika, si z šibko roko odprli leseno okno v paravanu za katerim je čakala nizka tarča. Po desni strain paravanov se premaknili še na zadnje strelsko mesto in se spopadli s še z dvema tarčama iz kritja.

Proga 7 je imela šest tarč s katerimi smo se spopadli skozi dve okni. Stali pa smo na gugalnici, ki se je seveda prevesila ko smo se premaknili na drugo strelsko mesto.

Progo 8 smo začeli pred mizo z orožjem v condition 3. Vse tarče so zahtevale po tri strele. Na znak smo se spopadli z dvema tarčama pred nami. Premaknili smo se po hodniku nazaj in se okoli vogala spopadli z tarčo. Naprej smo se premaknili do okna v paravanu, kjer smo se spopadli z eno papirnato tarčo in eno kovinsko, ki je spet sprožila premikajočo se tarčo. Slednja je zahtevala le en strel. Za konec pa smo se prestavili še na zadnje strelsko mesto,  kjer smo se iz kritja spopadli še z zadnjo papirnato tarčo.

Progo 9 smo začeli na vogalu, kjer smo se takoj spopadli z odkrito tarčo z dvema streloma v telo in enim v glavo. Sekvenco je bilo potrebno ponoviti na vseh preostalih tarčah. Premikali smo se po hodniku in se skozi okna spopadali s tarčami.

Na Progi 1 oziroma naši zadnji progi smo se na znak najprej spopadli tarčami skozi tri okna, nato še mimo paravanov. Skozi okna pred nami, na levi in na naši desni s po dvema tarčama. Nazadnje pa še z dvema tarčama mimo paravanov, eno na desni in eno na levi strain. 

Kjub veliki konkurenci smo vsi štirje strelci iz našega društva dosegli kar spodobne rezultate in sicer:

Branko Vračevič – 4. Mesto carry optics

Dejan Govednik – 3. Mesto custom defensive pistol

Matevž Miklavc – 6. Mesto pistol caliber carbine

Aljaž Kozamernik – 8. Mesto pistol caliber carbine

Uradni rezultati

Slike

M.M.

SD1991
Zveza društev za precizno in dinamično streljanje
moris
zsč
polenar tactical
Slovenska vojska